Skoči na sadržaj

Džem od jagoda (video)

Podeli recept:

Ovih dana sam u jagodama, neprestano pravim džem ili slatko i napokon je muž srećan što kuća ne miriše luk, ali sam mu obećala, čim završim sa jagodama, pravim slatko od luka. Možete misliti kolika je njegova sreća nakon tog saznanja 😀Potrebno:

  • 2 kg jagoda
  • 1,1 kg šećera


 

Jagode očistite i operite. Koristite samo slatke i zdrave plodove.

U sud u koji planirate da kuvate džem, sipajte naizmenično jagode i šećer. Ako su vam jagode krupnije isecite na polovine/četvrtine. Sitnije možete da ostavite u komadu. Stavite poklopac i prebacite u frižider na par sati. Obično pripremim uveče, preko noći ostavim i tek sutradan kuvam.

Stavite da se kuva džem, prvo na najjače a kasnije kada provri i kada krene pena, smanjite temperaturu. U toku kuvanja skidajte penu, pomešajte/promrdajte sud, pa ponovo skinite penu koja se stvorila na površini. Nakon nekih 75 minuta, pasirom za pire izgnječim malo više od  polovine jagoda. To vam je više po ukusu. Ako volite da se osete komadići jagoda, uradite kao ja, a ako želite da vam džem bude ujednačeniji onda možete koristiti i štapni mikser, pa će i džem biti bez komadića. Nakon tih 75 minuta, kuvam još 15-20 ali opet to sve zavisi i na kojoj ste temperaturi kuvali džem. Ako želite da proverite koliko je džem skuvan i gust, sipajte u neku činijicu i prebacite u zamrzivač na 2-3 minuta, a onda izvadite proverite da li vam odgovara gustina.

Kada je džem skuvan, odmah ga sipam u vruće teglice (pogledajte napomenu), dobro zatvorim i okrenem na poklopac. Ostavim tako 10 minuta a onda ponovo okrenem i ostavim da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Napomena: Tegle i poklopce dobro operem i stavim u zagrejanu rernu na 100 °C desetak minuta. U tople tegle sipam vruć džem. Pre nego što stavim poklopac, vlažnom krpom prebrišem ivicu tegle, jer u slučaju da vam je malo kapnuo džem, teže će se kasnije otvarati, tj zalepiće se. Kuvajte od sat i po do 2.

 

A kako da napravite slatko od jagoda pogledajte na donjem linku 🙂http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/ostali-deserti/slatko-od-jagoda-video/

 

7 mišljenja na „Džem od jagoda (video)“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *