Skoči na sadržaj

Domaći ekstrakt vanile

Podeli recept:

Vanila (Vanilla planifolia)

Vanila pripada porodici orhideja i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Potiče iz Meksika koji je i danas, uz Madagaskar, najpoznatiji proizvođač ovog začina. Plodovi vanile rastu u obliku izdužene zelene mahune dužine oko 20 cm, koji se ručno beru. Nakon fermentacije, menjaju boju u žutu, a onda i u tamno braon i tek tada dobija prijatan, prepoznatljivi miris. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje,vanila je uz šafran najskuplji začin.
Vanila je najvažniji začin slatkih jela. Koristi se kao šipka, prah ili ekstrakt vanile za pripremu deserata kao što su kolači, torte, sladoledi, čokolade, pudinzi, kreme itd. Sa vanilom se aromatizuju mlečni napitci, kuvano vino, sangrija, vruća čokolada, čokoladni likeri kao i mnogi drugi napitci.
Vanilin šećer, kao i ekstrakt vanile,vrlo lako možete da pripremite i da uvek imate svež u vašoj kuhinji.
Domaći ekstrakt vanile
1. i 21. dana
Potrebno je:  • sterilizovana duguljasta flaša
  • 2 šipke vanile
  • 180 ml vodke ili domaće rakije

Ključalu vodu sipajte u flašu, ostavite je 5 minuta, a zatim je prospite i ostavite da se voda iz flaše iscedi. Sa oštrim nožem, isecite šipku vanile po sredini, ali ostavite po 1 cm sa obe strane ne zasečen.
Vanilu stavite u flašu, nalijte vodku i dobro je zatvorite. Flašu protresite par puta, a onda je ostavite na hladnom i tamnom mestu. Prvih nedelju dana, protresite flašu jednom dnevno, a onda možete i na svakih 3-4 dan. Nakon tri nedelje, ekstrakt vanile je spreman za upotrebu.
Ekstrakt vanile čuvajte na hladnom i tamnom mestu, u dobro zatvorenoj flaši, da bi se sprečilo isparavanje i gubitak ukusa.Ekstrakt vanile će ostati svež dve godine ako je neotvoren, a godinu dana nakon što je otvoran. Kada počnete sa upotrebom ekstrakta, nakon nekog vremena možete da zamenite stare šipke vanile sa novim i da dolijete vodku.

4 mišljenja na „Domaći ekstrakt vanile“

  1. Minja recepti su savršeni…svaka čast…tačno čovjeka ”natjerate” da zasuče rukave i počne sa kuvanjem… 🙂

  2. Minja recepti su savršeni…svaka čast…tačno čovjeka \’\’natjerate\’\’ da zasuče rukave i počne sa kuvanjem… 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *