Skoči na sadržaj

Domaći kiseli krastavčići, bolji od kupovnih (video)

Podeli recept:

Ako do sada niste ostavljali kisele krastavčiće za zimu, evo prave prilike da već sutra to uradite. Ovo je najjednostavniji recept i sa još lakšom pripremom, a dobijate krastavčiće kao iz prodavnice. Moja mama uvek ovako sprema i ja tu ništa ne bih menjala 🙂Potrebno za 5 tegli:

  • 2 kg svežih i zdravih kornišona
  • 5 ravnih kašičica soli
  • 5 kašičica šećera
  • 1 kesica bele slačice
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 250 ml alkoholnog sirćeta od 9%
  • hladna voda

Pri kupovini kornišona, vodite računa da birate zdrave i čvrste plodove. Obavezno dobro operite i očistite od cvetova i peteljki, ako je ostalo. Možete naliti hladnu vodu i dodati 2-3 kašičice bikarbone soda i u tome da ih ostavite 10-15 minuta, a onda prospete vodu i isperete krastačiće. Nakon toga krenete sa slaganjem u tegle. Tegle i poklopce sterilišite u rerni na 100 °C oko 10 minuta. Poželjno je da poklopce kupite nove ili da gledate da budu takvi, kao novi i bez rđe.

Slažite krastavčiće u tegle, krupnije u donji deo, sitnije u gornji, vodeći računa da ne ostaje puno mesta i da kada okrenete teglu ništa ne ispadne, već sve bude čvrsto i na mestu. Kada ste složili krastavčie u sve tegle, u svaku teglu dodaje po 1 kašičicu soli, 1 kašičicu šećera, 10-ak zrna slačice i 10-ak zrna bibera. Nakon toga sipajte u svaku teglu po 50 ml sirćeta, a onda nalijte hladnom vodom do vrha, vodeći računa da su krastavčići svi u tečnosti. Stavite poklopac, dobro zatvorite i prebacite u dublju šerpu na čije ste dno stavili manju krpu. Nalijte vodom, oko 2 cm od vrha poklopca i stavite da se kuva. Kada voda provri, kuvajte još oko 10-15 minuta, a onda izvadite iz vode i ostavite da se kroz ohladi. Nakon neki 7-10 dana možete već da konzumirate i uživate. Po želji možete dodati i mirođiju, a ja je ne stavljam.

Kako da pripremite krastavac punjen šargarepom pogledajte klikom na donji linkhttp://www.minjina-kuhinjica.com/predjelo/zimnica/krastavac-punjen-sargarepom-video/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *