Skoči na sadržaj

Malidžano, za nas bolji od ajvara (video)

Podeli recept:

Kada pripremam recepte, snimam, fotografišem, obrađujem videa i fotografije, iako većina vas misli da to drugi rade i da neki tim stoji iza mene, sve radim sama, tako volim i tako mi je najlakše, radim i snimam kad želim i ne zavisim od nikoga.

Za razliku od gore navedenog, kod pripreme ovog malidžana  potreban je timski rad i ovo nije posao za jednu ženu, pogotovu kada u jednom danu hoćeš da ispečeš 45 kg paprika i patlidžana za dve ture malidžana, jer ne isplati se preći toliki put do Makedonije da bi spremila samo jednu turu, zar ne 😀Moj tim je bio sastavljen od majke i svekrve, koje su ljuštile i čistile pečeno povrće, devera koji je sekao drva, muža koji je ložio i povremeno mešao malidžano i jetrve koja je nakon posla došla da mi pomogne u pečenju i sutra u prženju malidžana. Iskreno, bez njih bi bila nemoguća misija snimiti i napraviti ovaj video, pa im se i ovako javno zahvaljujem.

Kad smo kod malidžana, nama se on više sviđa nego ajvar,a i svi koji su ga kod nas probali bili su oduševljeni, pa tako, ako ga niste pravili do sada evo prilike, imate recept, a i  sezona je crvenih mesnatih paprika.

 

Potrebno za nekih 12 tegli:

  • 15 kg crvenih mesnatih paprika
  • 7,5 kg plavog patlidžana
  • 1,5 l ulja
  • 300 g šećera
  • 150 ml vinskog sirćeta
  • 9 kašika senfa
  • soli po ukusu
  • Coca-Cola

Paprike operite i prebrišite. Ispecite na vaš uobičajen način ili shodno uslovima koje imate za pečenje, na roštilju, u rerni ili na ćumbetu. Paprike stavljaje u najlon kesu i ostavite u njoj da se popare i prohlade.

Kada ste završili sa pečenjem paprika, ispecite plavi patlidžan. Patlidžane takođe stavite u neke veće kese i isto ostavite da se ohlade.

Paprike i patlidžane oljuštite i najbolje preko noći ostavite u cediljkama da se ocede. Što se bolje ocede brže ćete skuvati malidžano.

Na mašini za mlevenje sameljite povrće.

U šerpu sipajte ulje i stavite da se zagreje. Kada se ulje zagrejalo sipajte patllidžan i pržite 15 minuta. Nakon tog vremena dodajte mlevene paprike iz uz mešanje pržite još 15 minuta.

Nakon tih 30 minuta od početka prženja, dodajte šećer, sirće i soli po ukus. Pržite uz neprestano mešanje još sat – sat i po. Na kraju dodajte senf i još nekih 5 minuta i malidžano je gotov. Odvojte malo malidžana na tacnu, prohladite i probajte da li je dovoljno slan i po potrebi dodajte još soli.

U tople tegle sipajte odmah onako vruć malidžano, protresite da izađe vazduh pa zatvorite poklopcem. Okrenite teglu i ostavite je tako okrenutu na poklopcu oko 15 minuta, a onda je opet okrenite i pokrijte nekim ćebetom do sutra. Utopljavanje tegli je nešto što radi moja svekrva i ja nisam htela da skrnavim recept i postupak.

Napomena: Prvu tura nam je bila gotova za 1h i 20 minuta, a drugu smo pržili skoro 2h, tako da vreme pripreme varira i morate sami proceniti kad je gotovo. Svakako, kada povučete varjaču po dnu šerpe i ostaje trag koji se brzo ne vraća, pri samom ste kraju.

U saradnji sa:Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *