Skoči na sadržaj

Slatko od smokava (video)

Podeli recept:

Potrebno:  • 1 kg sitnih zrelijih smokava
  • 1 kg šećera
  • 150 ml vode
  • 1 limun
  • rozetla

Pre nego što krenete sa pripremom slatka, smokve operite i isecite im peteljke.

Stavite šećer i vodu da se kuvaju. Promešajte i stavite da se kuva, neka vri nekih desetak minuta i šećer se istopi. Dodajte pripremljene smokve.

Lagano promešajte i ostavite da se kuva. Kada provri i krene pena, smanjite na umerenu temperaturu i skidajte penu. Povremeno protresite sud, skinite penu i nastavite kuvanje.

Dužina kuvanja zavisi od količine namirnica, veličine šerpe i temperature kuvanja. Ovo slatko sam kuvala oko 80 minuta i za nijansu je gušće.

Da biste proverili gustinu skuvanog sirupa, izvadite malo na tanjir, ostavite da se prohladi, pa nagnite tanjir na jednu stranu. Ako se mnogo cedi, nastavite sa kuvanjem. Ponovite postupak nakon 5-10 minuta i tako radite sve do željene gustine.

Na kraju dodajte sok od polovine limuna, a drugu polovinu isecite na kolutove i stavite u slatko. Ako je limun veći, kolutove isecite na pola. Kuvajte još 5 minuta.

Kada skuvate slatko, sklonite sud sa vatre i odmah ga pokrijte vlažnom krpom. Zategnite preko šerpe kako je prikazano u video receptu. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, najbolje preko noći a onda sipajte u sterilisane tegle. Dodajte rozetlu.

Od ove količine dobila sam ovih 6 mini teglica.Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *