Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Torta žabac

Podeli recept:

Pokazaću vam postupak kako na brz i jednostavan način da napravite i ukrasite rođendansku tortu. Prvo, kod odabira recepta za tortu, morate voditi računa da torta bude čvrsta, da izdrži težinu fondana i ukrasa. Nemojte to pokušavati sa tortama koje su red keksa, red kreme.

Kada napravite tortu, premažite je sa svih strana sa butter kremom u vrlo tankom sloju, gotovo prozirnom, jer nam je to potrebno da fondan lepo prilegne na tortu.

Polovinu belog fondana odvojte i razvucite oklagijom u krug, debljine oko 4-5 mm. Sa oklagijom prebacite fondan preko torte, rukama oblikujte okolo torte,tako da vam se ne naprave faltice. Višak fondana isecite sa pizza nožem. Manji deo fondana obojte u zeleno i narandžasto. Zeleni fondan razvucite na 2 mm debljine i sa cik-cak nožem isecite trakice širine oko 2 cm. Uz pomoć malo vode i četkice, premažite donju stranu trakica i zalepite ih na tortu. Prvo 4 trakice stavite unakrst,a onda i ostalih 4 između njih. Narandžasti fondan takođe razvucite kao i zeleni i isecite trakice širine oko 1 cm. Ove trakice zalepite između narandžastih kao na slici.

Izmerite obim torte, pa napravite trake u obliku crva koje će biti duže od obima za oko 15 cm.

Sastavite na vrhu dve trakice, a onda ostatak uvrtite, da napravite pletenicu i stavite na dnu oko torte, a krajeve sastavite.


Na tortu stavite lokvanj sa žabcem koje ste dan pre toga napravili. Ako pravite ovu tortu nekom za rođendan ili za neku drugu prigodu, možete napraviti tablu na kojoj ćete ispisati poruku. Iskoristite štapić za ražnjice da vam bude držač za tablu.


Ako želite da vam pojedini delovi imaju sjaj, kao što je u ovom slučaju to kod žabca, lokvanja i donje pletenice, premažite ih sa vrlo malo glicerina (koji ste koristili kada ste pravili fondan) uz pomoć četkice. Vodite računa da to bude vrlo malo glicerina, da se ne bi cedio.
Prikaži komentareZatvori komentare

8 Comments

 • Autor andjela
  Objavljeno 23. marta 2011. 12:50 0Likes

  Zašto u “hrana i vino” ne piše recept?

 • Autor andjela
  Objavljeno 23. marta 2011. 12:55 0Likes

  Mislim ne piše šta je sve potrebno

 • Autor tanja
  Objavljeno 24. decembra 2011. 22:54 0Likes

  prelepo

 • Autor sladjana
  Objavljeno 7. marta 2013. 17:35 0Likes

  veliki pozdrav. zanima me nacin na koji da dobijem fondan u boji
  hvala puno

  • Autor Minja
   Objavljeno 12. marta 2013. 17:33 0Likes

   Dodajte čačkalicom malo boju, ako je gel, i umesite kao testo.

 • Autor Ana
  Objavljeno 10. marta 2013. 00:27 0Likes

  Moram nesto da pitam: ovde u Francuskoj ima fondan masa ili pate a sucre i pate d’amande ili marcipan…Sa cim je bolje prekriti tortu i praviti figure i kako se cuva torta posle toga a da se ne otopi, odnosno da ostane kakva jeste? i da, ako pravim kinder tortu, da li je mogu ukrasiti sa fondanom s obzirom da se korice suse? Hvala puno!

  • Autor Minja
   Objavljeno 12. marta 2013. 17:31 0Likes

   Ana, stvarno ne znam koje su to mase ali sa kojom god da presvučete, tortu čuvate u frižideru. Kinder ne radim ispod fondana,tj izbegavam.

 • Autor Duska
  Objavljeno 15. aprila 2013. 11:26 0Likes

  Draga Minja, svaka čast!!! Hvala što nam dajete savjete i prikazujete postupak pravljenja. Ranije nisam pravila fondan, ali sam slijedila Vaš recept i uspjela sam u tome. Uz to sam vidjela da imam smisla za dekorisanje. Živim u RS i teško je naći pribor za rad, odavno tražim dobru špricu za šlag, ali mi ne polazi za rukom da nađem. Veliki pozdrav za Vas!!!

Ostavi komentar