Skoči na sadržaj

Uzgoj klica

Podeli recept:

Klice 1

Klicama možete obogatiti svakodnevni jelovnik i tako osigurati  unos niskokaloričnih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima.  Klice sadrže 10 puta više minerala i vitamina od semenki od kojih se uzgajaju a koje inače koristimo svakodnevno u našoj ishrani. Dobre su za imunitet, vitalnost i podmađivanje organizma.

Mogu se uzgajati i u kućnim uslovima. Morate obratiti pažnju prilikom odabira semenki da nisu hemijski tretirane. Ako uzmete pšenicu između prstiju, protrljate je i ako pobeli znači da je hemijski tretirana i kao takva nije dobra za uzgoj klica.Kao mesta za klijanje, obično se koriste staklene tegle ili klijališta u vidu plitkih tanjira.Zavisno od vrste semena, svako seme ima svoje vreme klijanja i branja, od 1-10 dana.

Klice 2

Prvo pripremiti seme pšenice tako što ćete ga oprati zatim staviti u veću čistu teglu i preliti vodom. Staviti čistu gazu i učvrstiti gumicom. Ostaviti na tamnom mestu, temperature od 18-25 °C. Nakon 24 h ocedite vodu kroz gazu, properite semenke, ocedite ponovo kroz gazu zatim stavite na klijalište tj plitak tanjir. Ako želite da vam klice pozelene, čuvajte ih na suncu. U toku dana, semenke poprskati obavezno 3 puta zatim pokriti vlažnom krpom da bi se osigurala vlažnost.  Nakon 3-4 dana klice su već porasle do 1,5-2 cm  i mogu da se koriste. Čuvati u frižideru kao svako drugo povrće.

U toku nedelje biće i recept za slatu sa klicama 🙂

Pratite Minjinu Kuhinjicu: Facebook, Instagram, Twitter, g+, Pinterest, YouTube :)

 

7 mišljenja na „Uzgoj klica“

  1. Jedva cekam taj recept pa da isprobam, deluje bas zanimljivo. Hoce li skoro ta aplikacija za iOS 🙂

      1. Klice se jedu cele, a ne samo zeleni deo. Pogledajte na internetu slike, recimo klica rotkvice. Ili ako ste nekada jeli tajlandsku hranu, u pad thai idu klice mungo pasulja (tu i nema trave, već maleni listić, stablo i koren).
        Vreme klijanja je obično 5-6 dana u zavisnosti od semena, i tada su spremne za konzumaciju. Preporučujem da probate klice rotkvice, one mogu da se jedu sirove u salati. Imaju isti ukus kao rotkvice. U Tempu je bilo da se kupi seme u kesicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *