Skoči na sadržaj

Taste FRUITful Life Grčka

Podeli recept:

Na poziv udruženja proizvođača voća (od 29.oktobra do 2.novembra 2023.god.) , Poljoprivredne zadruge „ASEPOP VELVENTOS“, posetila sam Velventos koji se nalazi u blizini Olimpa u Grčkoj?? i upoznala se sa proizvodnjom voća, u sklopu evropskog projekta Taste FRUITful Life koji primenjuju vodeće grčke organizacije proizvođača voća koje proizvode breskve, nektarine, trešnje i jabuke. Opšte je poznato pravilo da na put ne trebate ići ako nemate dobro društvo, a ovog puta imala sam najbolje. Moje društvo su bili Maja Vitki gurman i moj mlađi sin David i stvarno samo uživali, skitali i baš dobro jeli, kao i obično kada smo u Grčkoj. ❤️

 Poljoprivredna zadruga „ASEPOP VELVENTOS“ (www.asepop.gr) je zadruga koja doprinosi ekonomskom rastu ne samo regionu Velventosa (u Kozaniju – Grčka), već i grčkoj ekonomiji uopšte.

Osnovana je 1917. godine i broji oko 400 aktivnih članova – proizvođača koji obrađuju oko 650 hektara. Svojim kvalitetnim proizvodima i savremenim metodama kultivacije uspela je da postane poznata i izvan granica Grčke.

Osnovni cilj kampanje je da podigne svest u vezi sa kvalitetom evropskih poljoprivrednih proizvoda i visokim standardima koji se primenjuju tokom proizvodnje i metoda prerade u Evropskoj uniji kao i kako da se poboljša konkurentnost evropskog poljoprivrednog sektora.

Evropske breskve, trešnje, nektarine i jabuke proizvode se na osnovu niza restriktivnih standarda i procedura koje proizilaze iz zajedničke poljoprivredne politike. To znači da su svi proizvođači hrane koji posluju u okviru Evropske unije dužni da se pridržavaju propisa EU koji omogućavaju nadzor cele putanje „od farme do stola“.Politika poljoprivrednih gazdinstava EU značajno se promenila u posljednjih nekoliko decenija kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da se suoče s ovim izazovima i da odgovore na promenjive stavove i očekivanja ljudi. Pokriva širok spektar oblasti, uključujući kvalitet hrane, trgovinu i promociju poljoprivrednih proizvoda EU.

EU finansijski podržava svoje poljoprivrednike i promoviše održive i ekološki prihvatljive prakse, dok istovremeno ulaže u ruralni razvoj. Kao rezultat toga, potrošači uživaju u visokokvalitetnim plodovima koji kombinuju jedinstveni ukus uz garantovanu sigurnost hrane.

Proizvodnja jabuka:

Jabuka, pored toga što je popularno voće, je voće sa veoma visokim nutritivnim vrednostima. Nije slučajno da se kaže jedna jabuka dnevno za dobro zdravlje. Ima niskokalorični sadržaj, sadrži nekoliko vitamina, minerala kao i važne antioksidante i bogat je izvor vlakna, pogotovo ako se jedu sirove sa korom.

Jabuke obično sazrevaju od kraja leta do kraja jeseni; međutim potrošači mogu da ih nađu na tržištu skoro tokom cele godine. Evropske jabuke koje su proizvedene u Grčkoj se razlikuju zbog svog kvaliteta, ukusa, čvrstine, prelepoj boji i aromi.

Jabuke, pored toga što se jedu sirove, a to je i najzdravija opcija, mogu da se konzumiraju na različite načine s obzirom da mogu da se upotrebe bilo u poslasticama kao i u kulinarske svrhe, a neke moje recepte sa jabukama možete da pogledate ovde. ?

Grčka kuhinja:

O hrani koju smo jeli tih dana tek bih mogla da pričam i verujem da svi koji ste bili u Grčkoj možete da pretpostavite, ali ovde je bilo i onih nestandardnih jela koja inače jedemo kada idemo na more. Razne kombinacije slatko/slanog, savršenih sireva, raznog mesa, kao što su bifteci, ćufte, sarmice u vinovoj lozi, medaljoni, do obaveznih slatkiša kojim vas restorani gratis posluže na kraju obroka. Jedna reč za sve što smo probali – Savršeno! ?

Solun:

Ova donja slika je nastala na večeri u Solunu, 1.11.2023. i kao što vidite, lepo vreme, da ne kažem letnje, nas je baš poslužilo ?

Ovo putovanje smo zaokružili i završili sa željom da ga uskoro ponovimo, jer lepe stvari valja ponoviti, zar ne ?

 

Oznake:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *