Skoči na sadržaj

Domaći sir rikota (ricotta)

Podeli recept:

Domaći sir rikota ricotta

Potrebno je:  • 2  l mleka
  • 250 ml slatke pavlake sa m.m %
  • 3 kašike belog alkoholnog sirćeta

 

Stavite mleko i slatku pavlaku da se kuva. Par trenutaka pre nego što mleko počne da vri, sipajte sirće i promešajte, a onda smanjite temperaturu na 2. Ostavite da se kuva još 3-4 minuta i za to vreme nemojte da mešate. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite 10 minuta da odstoji.

Za to vreme pripremite  vanglicu i na nju stavite cediljku. U cediljku stavite gazu (troslojnu), preručite masu i ostavite da se cedi oko 1 h.

Domaći sir rikota ricotta

Za to vreme će se iscediti sav višak tečnosti i sir rikota će biti spreman za upotrebu.

U slučaju da ste ga planirali za neko slano jelo, možete posoliti mleko pre nego što počnete da pravite sir. Ovako pripremljen sir najbolje je upotrebiti odmah, ali možete ga  čuvati u frižideru 2-3 dana.

 

 

Rikota (Ricotta)

 

 

Rikota je svež, nezreli sir koji ne podleže procesu sazrevanja.

Kao i svi sveži sirevi, jako je osetljiv i brzo se kvari. Struktura mu je granulasta, blago slatkastog ukusa i potseća na švapski sir. Ovaj sir se najčešće ne soli i niskokaloričan je.

Koristi se u pripremi dezerata i omiljeni je sastojak u Italiji u pripremi  torti sa sirom, zatim kanola (koje potsećaju na naše šaum rolne), tako i za razne druge kreme.

Ovaj sir se takođe koristi i u pripremi slanih jela.Ako u vašem marketu ne možete pronaći ovaj sir, nemojte da očajavate, možete ga sami brzo spremiti u vašoj kuhinji. Najbitnije je da imate masnije mleko, tj mleko sa većim % mlečne masti. Ako ne možete doći do domaćeg mleka, koristite mleko iz marketa ali samo ono sveže koje stiže u prodaju svakog dana, a ne dugotrajno mleko.

5 mišljenja na „Domaći sir rikota (ricotta)“

  1. Minja, ja sam pravila po Vašem receptu maskarpone, probaću i rikotu.
    Moje pitanje je za koja jela se više koristi rikota, a za koja maskarpone?
    Hvala!

    1. Mascarpone najcesce za deserte, a rikota svuda gde i inace koristite sir. Mogu deserti ali vise za slane pite i tome slicno 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *