Posni slavski kolač (video)

Podeli recept:

Slavski kolač je kruna svake slavske trpeze i samo vi, moje drage dame, znate koliko ste truda, ljubavi i vremena uložile u njega, kao i u samu pripremu slave. Pravi slavski kolač je napravljen u domu domaćina i obavezno se dodajte i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao.

Potrebno:

Testo za kolač:

Testo za ukrase

Premaz/lepak:

  • 25 g brašna
  • 60 ml vode

 

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.

Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin Dr.Oetker i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase.Priprema kolača: U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca Dr.Oetker. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta.

Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode.

Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.

Kada se kolač ohladio, možete ga premažati uljem za sjaj, a najbolje možete da vidite sjaj kod donjih fotografija, jer je tu već bio premazan.

Napomena: Od ukrasa napravila sam  5 pečata, 3 ptičice, knjigu, grozd, klas žita i mašnicu, krst, ružice, cvetove, listiće i bure.  Znači većinu onih tradicionalnih ukrasa. Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase. Od svih ukrasa samo sam ružice napravila dan ranije, ostale u pauzama dok je nadolazilo testo. U vodu za testo dodajte i deo osveštane vode.

 

U saradnji sa:

 Pogledajte slične recepte:

Podeli recept:
Oznake: , , , , , , ,

Komentari 4 Odgovori

Vaše Informacije