Skoči na sadržaj

Paprike na dva načina (video)

Podeli recept:

Obožavam paprike, ali samo crvene i kada ima uz to još dobar kajmak i sir, nikako ne mogu da im odolim. Prošlog septembra sam prvi put pekla paprike u stanu, pored prozora, a na mom novom roštilju sa vulkanskim kamenjem i sećam se da je kuća mirisala na papike  tri dana  i moj muž je svaki put pri ulasku u stan komentarisao miris, dok mu nisam rekla “a ne smeta ti dok jedeš ajvar i pečenu pariku” i od tada više nije spomenuo ni p od paprike 🙂

Ove sezone planiram opet, pa ako treba i mesec dana neka mirise 😀 

Potrebno:

  • 8 pečenih paprika
  • 100 g feta sira
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • šunka
  • kajmak
  • 2 jajeta
  • prezle
  • brašno


 

Ako koristite zamrznute paprike, najbolje da ih izvadite veće pre i ostavite na sobnoj temperaturi da se odlede. Ako koristite sveže, potrebno da ih prethodno ispečete. Paprike operite i ubrusom prebrišite. Ispecite na roštilju, ringli ili u rerni. Pečene paprike stavite u kesu ili pastičnu kutiju, zatvorite i ostavite da malo odstoje da biste lakše oljuštili paprike. paprike pažljivo oljuštite i blago pritisnite da izađe voda. Možete ih i oprati, a onda ih ubrusom pritisnite da ubrus upije tečnost.

Paprike na kajmaku: Paprike posolite. Na zagrejanom ulju propržite paprike prvo sa jedne strane, od 3-5 minuta, a onda okrenite i drugu stranu. Na kraju, na svaku papriku stavite kajmak, poklopite i ostavite 3-4 minuta na toplom da se kajmak lagano otopi. Poslužite dok je toplo.

Pohovane paprike sa sirom: Sjedinite sir i peršun, a možete dodati i iseckanu šunku. Paprikama odstranite petelje i semenke i otvorite na pola. Posolite. Na jednu polovinu paprike stavite sir, a drugom preklopite.

Jaja umutite i posolite. Paprike uvaljajte u brašno, jaja, pa u prezle. Pržite na umerenoj temperaturi obe strane. Vadite na ubrus da upije višak masnoće. Poslužite dok je toplo.Napomena: Kada pakujem paprike za zamrzivač, obično to bude 8 ili 10 zavisno od njihove veličine, tako da pola posle spremim sa kajmakom a drugu polovinu ispohujem.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *